VERZURING

Ben je verzuurd?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een verzurend voedingspatroon de gezondheid op de lange termijn kan beïnvloeden. Dit heeft overigens niets te maken met de zure smaak van voedingsmiddelen, want een citroen is juist heel alkalisch!

Bij het verteren van voedsel blijft er een zure of basische reststof over. Basisch is het tegenovergestelde van zuur en noemen we ook wel alkalisch. Of een voedingsmiddel een zure of basische rest achterlaat staat -gek genoeg- los van de smaak.

Voor een goede werking van onze stofwisseling moet het bloedplasma enigszins alkalisch zijn, met een pH-waarde van ongeveer 7,45.
Je kan jouw pH-waarde heel makkelijk testen via de urine. De test strips zijn bij de meeste drogisterijen te koop.

Wanneer we ons lichaam voortdurend blootstellen aan verkeerde voeding, kan het de zure reststoffen niet meer volledig afvoeren. Het lichaam heeft verschillende manieren om de pH-waarde constant te houden. De nieren en longen spelen hierbij een belangrijke rol. De nieren proberen het overschot van zuren uit te scheiden via de urine. De longen mengen zuurstof met eiwitten, waardoor er carbonaten ontstaan. Deze carbonaten verminderen het zuurgehalte in ons lichaam.

Uitscheiden. Je longen kunnen dit het snelst, daarna je nieren. Specifieke ademhalingsoefeningen (zoals bij Yoga) kan ervoor zorgdragen dat je op de juiste manier ontzuurt.

Neutraliseren. Met behulp van basen uit voeding worden zuren geneutraliseerd.

Bufferen. Zuren ‘wegvangen’ uit het bloed, zodat je lichaam er geen last meer van heeft. Grote hoeveelheden zuren worden tijdelijk opgeslagen om later te worden afgevoerd. Dit systeem (ook wel alkalireserve genoemd) kan de pH-waarde van je bloed constant houden. Dit bufferen is voor meer dan 50% te danken aan de stof natriumbicarbonaat. Een goed functionerende spijsvertering, die zorgt voor de aanmaak van natriumbicarbonaat is daarmee een belangrijke factor in de zuur-basebalans.

lemon1

Voeding

Alkalische voedingsmiddelen zijn o.a.:
Chlorella Radijs Broccoli Alfalfa Aardappel Courgette Gerstegras Tarwegras Pure chocolade Bloemkool Spruitjes Watermeloen Knoflook Rozijnen Grapefruit Tomatenpuree Avocado Andijvie Komkommer Gember Munt

Verzurende voedingsmiddelen zijn o.a.:
Varkens- en rundvlees Bewerkte melkproducten (zoals kaas) Peulvruchten Ananas Tarwe (meel) Pinda’s Pompoenpitten Maïs Soja Roggebrood Taugé Alcohol Pruimen Cranberries Vis Appels Eieren Kiwi’s

De grootste boosdoeners koolzuurhoudende dranken maar ook aan kraanwater zijn er synthetische en chemische  alkalische stoffen toegevoegd om het water basisch te maken. Niet te vroeg juichen want dit is enkel en alleen gedaan voor de metalen pijpen dat die niet gaan roesten en niet voor onze gezondheid. Deze chemische stoffen die alsnog voor een basis resultaat zorgen zijn niet ideaal voor onze gezondheid.


WATER!
Gefilterd of geïoniseerd water drinken is daarom van groots belang! Het is van groot belang kraanwater te filteren, en ph basis water te consumeren.

Kraanwater heeft een veel te lage PH graad en draagt daarom bij aan het verzuren van het lichaam.

Net zoals veel water uit flessen, sapjes en koolzuurhoudende drankjes hebben een te lage PH die negatief is voor het lichaam.

Externe factoren hebben ook invloed op ons zuur/base balans. Zware metalen als lood, cadmium en amalgaamvullingen hebben een verzurende werking. Wanneer we stress ervaren, angstig zijn, vermoeid en of gebrek aan slaap hebben, produceert het lichaam meer zoutzuur. Roken is de zwaarste verzuurder die er is.

KLACHTEN & SYMPTOMEN

Gevolgen van verzuring kunnen onder andere osteoporose (in de volksmond botontkalking), reumatische aandoeningen, jicht en hart - en vaatziekten zijn.
Zuren die je niet kwijt kunt, worden opgeslagen in je lichaam, vooral in bindweefsel. Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring.

Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring. Chronische vormen van verzuring kunnen leiden tot bijvoorbeeld botontkalking, reuma, jicht, nier- ,gal- of blaasstenen. Darmklachten.

Het is maar net wat je zwakste plek is waar de klachten zich openbaren. Dat deze klachten ontstaan is logisch, want je totale stofwisseling gaat trager werken door verzuring en functioneert niet meer optimaal.

s5

EZELSBRUGGETJE
ZURE & BASISCHE VOEDINGSMIDDELEN

Basisch = volumineus, vers, vochtig, onbewerkt voedsel (groente, fruit, kiemen, water, kruidenthee, aardappelen, zure rauwe zuivel)

Zuur = geconcentreerd, droog, bewerkt, calorierijk en lang houdbaar voedsel (maar ook vlees, vis en kaas

Wat kun je hieraan doen?

Niet alleen mineralen zijn belangrijk voor neutralisatie van zuren, ook sporenelementen als mangaan en zink zijn cruciaal. Helaas hebben veel mensen hier een tekort aan door o.a. uitputting van de bodem, raffinage van voeding waarbij we de basische mineralen en sporenelementen grotendeels verwijderen, onze hoge broodconsumptie (met veel fytinezuur dat de opname van basische voedingsstoffen belemmert bijvoorbeeld).

Maar vlak ook stress niet uit: stress is per definitie verzurend en 'rooft' ook nog eens heel veel van onze basische voedingsstoffen. Pak dus stress structureel aan!

Zorg ervoor dat je vochtinname basisch is. Koolzuurhoudende dranken zijn juist erg verzurend.

Drink ruim voldoende water en kruidenthee om de zuren en afvalstoffen af te voeren. Eet ook minimaal 350 gram groente (maar liever meer) per dag, verwerkt in meerdere maaltijden of tussendoortjes. Tussen de middag een soepje van gepureerde groentes maakt het heel eenvoudig om meer groente te eten. Of voeg groentes toe aan gerechten waar je het niet zou verwachten, pannenkoeken, smoothies en muffins bijvoorbeeld. Zo eet je heel simpel meer basische groentes.

Suppletie

Er aangegeven zijn er manieren om het lichaam te ontzuren dmv suppletie.
Magnesium, zink, calcium,kalium, selenium, spirulina en chlorella(poeder).

Ook hier is het van belang dat je niet alles door elkaar gaat slikken en een therapeut adviseert voor advies en de aanbevolen hoeveelheden.

Als je met ontzuren aan de slag gaat is het daarom erg belangrijk telkens te testen dmv ph strips.