In de overgang met klachten en nu?..

Oestrogeen

Door het tekort aan oestrogeen kunnen stemmingswisselingen ontstaan en verandert de spierspanning. Vanwege de veranderde stofwisseling worden mineralen anders en vaak minder goed verwerkt. De spieren voelen stijf en pijnlijk bij het opstaan.

Xeno- Oestrogeen (hormoon verstorende stoffen)
Het aantal en de ernst van overgangsklachten neemt de laatste jaren toe. Dit heeft onder andere te maken met de vele hormoon verstorende stoffen die we steeds meer via voeding en drinkwater binnen krijgen. Deze zogenaamde xeno-oestrogenen zijn chemische oestrogenen die veel sterker zijn dan het lichaamseigen oestrogeen en kunnen ervoor zorgen dat de hoeveelheid oestrogenen in het lichaam toenemen. Door de overgang ontstaat er op natuurlijke wijze ook een disbalans tussen oestrogeen en progesteron. Deze wordt door het binnen krijgen van xeno-oestrogenen versterkt, waardoor overgangsklachten verergeren.
Hormoon verstorende stoffen zitten in bestrijdingsmiddelen, medicijnen, zware metalen, verpakkingsmiddelen (blik, plastic) en ook in verzorgingsproducten als bijvoorbeeld mascara en dagcrèmes.

Deze xeno-oestrogenen zoveel mogelijk vermijden doe je als volgt:

  • Eet zoveel mogelijk biologisch
  • Drink en eet liever zo weinig mogelijk uit plastic en bewaar voedsel zo min mogelijk  in plastic
  • Gebruik in geen geval plastic in de magnetron (en liever helemaal geen magnetron)
  • Gebruik shampoos, parfums, zonnebrandcrèmes en huid crèmes zonder parabenen, SLS, Alkylfenolen, siliconen etc)
  • Let op bij het gebruik van schoonmaakmiddelen. Het liefst Eko of Bio producten.

Met het volgen van bovenstaande adviezen geef je een boost aan je totale gezondheid en kun je overgangsklachten verminderen.

Stofwisseling

De stofwisseling verandert. Dat heeft effecten op het gehele lichaam. Voor onze gemoeds- toestand en het handhaven van een gezond gewicht zijn we onder anderen afhankelijk van een goed functionerende stofwisseling. De behoefte aan specifieke vitamines en mineralen wordt groter. En welke? Dat is voor elke vrouw anders: afhankelijk van de klachten is het goed om specifieke aanvulling te geven. Vrijwel altijd krijgt de vrouw in de overgang er een paar kilo bij.

Natuurlijke aanpak

Met een natuurlijke aanpak zijn overgangsklachten over het algemeen zeer goed te behandelen. Met een gezonde leefstijl, bewegen in de buitenlucht, orthomoleculaire voedingssupplementen en plantaardige middelen zijn uitstekende resultaten te behalen. Regelmatig bewegen is enorm belangrijk. Spieren en gewrichten blijven soepel en het geeft tevens ontspanning. Bij stress kunnen Yoga, Tai Chi of meditatie oefeningen soms uitkomst bieden. Het is onvoorstelbaar wat men kan bereiken door alleen al het voedings- en bewegingspatroon aan te passen.

Extra risicofactoren bij de overgang

Er zijn twee extra risicofactoren bij vrouwen in de overgang t.w. botontkalking en hart- en vaatziekten

Botontkalking

Tijdens de menopauze vermindert de productie van de oestrogenen. Hierdoor neemt de kans op botontkalking enorm toe. Veel mensen slikken tijdens de overgang extra calcium om botontkalking te voorkomen. Calcium en organisch silicium zijn van belang voor gezonde botten en het voorkomen van osteoporose. Calcium zit in zeegroente, koolsoorten, zalm, bladgroenten, sojabonen, bonen, zuivel en noten. Vooral sesamzaad is zeer rijk aan calcium en zit in ‘tahin’(pasta van sesamzaad en kikkererwten). Organisch silicium kan men het beste innemen als voedingssupplement in een drinkbare oplossing. Een voedingssupplement met de combinatie van calcium (uit de rode alg) magnesium, vitamine K2 en hoge dosering vitamine D3 is aan te raden om osteoporose te voorkomen.

vrouw6

Opvliegers en vitamine E
Dagelijks een hogere hoeveelheid  vitamine E doet het aantal opvliegers per dag verminderen.

Slechte spijsvertering

Steeds meer mensen hebben een slecht functionerend spijsverteringsysteem, waarbij onder andere de lever niet meer goed werkt. Oorzaken hiervan zijn onder meer een verkeerd voedingspatroon en de toename van toxische stoffen in onze omgeving die de lever moet afbreken. Ook de vrouwelijke geslachthormonen breekt de lever af. Maar door de stijgende hoeveelheid toxische stoffen die de lever te verwerken krijgt, blijft er te weinig ruimte over om de hormonen tijdig af te breken, waardoor deze te lang in het lichaam blijven. Daarnaast worden door een minder goed werkende lever, oestrogenen vaak verkeerd afgebroken. Hierdoor ontstaat ook oestrogeen dominantie die boven op de oestrogeen dominantie van de overgang komt en daardoor extra overgangsklachten kan geven. Het is dus ongelofelijk belangrijk dat je spijsverteringssysteem op orde is en je lever goed functioneert!

Orthomoleculaire voedingssuppletie

Taurine is een aminozuur. Taurine vervult in het lichaam een belangrijke functie als neurotransmitter in de hersenen, antioxidant en ontgifter. Taurine helpt de niveaus van calcium, natrium, kalium en magnesium in de cellen te handhaven. Taurine kan een regelmatige hartslag helpen behouden door de concentratie van calcium ionen te helpen reguleren.

Magnesium is een mineraal en belangrijk in veel enzymsystemen, met name die betrokken zijn bij de energieproductie. Het is essentieel voor een goede hartslag en de prikkeloverdracht in zenuwen. Het is tevens een bestanddeel van botten en tanden. Magnesium tauraat (magnesium gebonden aan taurine) helpt bij krampen.

Rode Klaver en Hop zijn kruiden die wij adviseren bij opvliegers en nachtzweten. Ze hebben een soort oestrogene werking (fyto-oestrogenen). Ze vangen als het ware het tekort aan oestrogenen (vrouwelijke hormonen) in het lichaam op. De isoflavonen uit Rode Klaver en Hop zijn voor ons de beste bronnen. Ze komen namelijk uit onze eigen biotoop. In tegenstelling tot de soja dat ook een fyto-oestrogeen is maar minder effectief is bij de Europeaan. Overgangsverschijnselen zoals overmatig transpireren, opvliegers en slaapstoornissen worden hiermee effectief bestreden. Bovendien bezit Hop de eigenschap prikkelbare gevoelens en onrust tegen te gaan.

Angelica sinensis ook bekend als Dong Quai stimuleert de doorbloeding van alle vrouwelijke organen en heeft een hormoonregulerende werking. Dit kruid is een ‘typisch vrouwenkruid’ dat al eeuwenlang door miljoenen vrouwen wordt gebruikt voor tal van vrouwenkwalen. Het verlicht de symptomen van de overgangsklachten en gaat opvliegers tegen.

OPC (oligmere proanthocyandinen), uit druivenpit extract heeft krachtige anti-oxidatieve eigenschappen en bestrijdt vrije radicalen. De chemische structuur van OPC's is verschillend van andere anti-oxidanten omdat deze is ingebouwd in celmembranen. Vetten en vooral cholesterol zijn gevoelig voor schade door vrije radicalen. Als vetten en cholesterol worden beschadigd door oxidatie, vormen zij giftige substanties die schade aanrichten aan cellen en ziekte aan hart en bloedvaten in gang zetten. OPC gaat de vorming van lipide peroxides tegen. In Frankrijk staan extracten van druivenpitten geregistreerd als medicijn. Deze eigenschappen zijn bij veel natuurgeneeskundige therapeuten misschien wel bekend maar wat minder bekend is, is het feit dat OPC de eigenschap heeft andere stoffen zoals vitamine C en bepaalde kruiden zoals bovengenoemde enorm te versterken zodat men minder hiervan nodig heeft.

De bedoeling van dit artikel is om de klachten inzichtelijk te maken en aan te geven welke middelen kunnen worden ingezet. Het is niet aan te raden van alles door elkaar heen te gebruiken en te slikken.

Bij een intake krijg je een op maat gemaakte analyse en behandelplan.
Op basis van jouw specifieke klachten wordt er een plan gemaakt samen met suppletie advies. In het suppletie advies worden de juiste en hoogwaardige supplementen aanbevolen. Je weet waar je ze moet verkrijgen en je krijgt de juiste dosering van de therapeut.

vrouw9

Een goede therapeut zorgt niet alleen voor een goed behandelplan op maat, die biedt ook de mogelijk in een traject de juiste begeleiding aan te bieden!

Je hoeft er niet alleen ervoor te staan.......