Gezond Eten "Low Budget"

Pinbon_slider

Een gezonde levensstijl is van groot belang om preventief gezond te blijven, maar ook om bepaalde aandoeningen de kop in te drukken.

Vaak is er een beeld bij "gezond" eten, dat dit duur moet zijn.
Dit is in de meest gevallen wel zo, voornamelijk als je uitwijkt naar biologisch en of biodynamisch.

Reguliere producten nuttigen wil niet zeggen dat jouw lichaam de voedingstoffen niet uit kan halen.
Ik adviseer daarom, de lever altijd goed te ondersteunen( deze zorgt ervoor de pesticiden goed af te breken evenals als overige toxische stoffen).

Voor een evenwichtig eetpatroon horen de juiste macro's goed op elkaar afgestemd te zijn naar dagelijkse behoeften.
Ons lijf heeft immers de juiste brandstof nodig om te functioneren.

Macronutriënten: Koolhydraten, vetten en eiwitten.
Micronutriënten: Vitaminen en mineralen

Eiwitten:
Bij volwassenen draagt een goede eiwitinname bij aan het voorkomen en tegengaan van (leeftijd gerelateerde) spierafbraak, osteoporose, overgewicht, metabool syndroom en hart- en vaatziekten. Eiwitten versterken de gunstige effecten van sport op het bewegingsapparaat.

Een menselijk lichaam heeft rond de 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag aan eiwit nodig. Deze hoeveelheid geldt voor normaal actieve, gezonde mensen om alle basisfuncties in het lichaam te kunnen vervullen.
Dit kun je halen uit dierlijke of plantaardige producten.
Let op bij sporters hoort er een aangepaste hoeveelheid!

 

Eiwitten Groot

Koolhydraten:
Voeding dient de goede (trage)koolhydraten te bevatten.
Denk aan volkoren en oer granen en producten zoals: volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous, bulgur, havermout, speltbrood.

Slechte koolhydraten: Ze leveren wel brandstof, maar niet voldoende vitamines, mineralen en dergelijke. Deze zijn verwijderd tijdens het productieproces, maar zijn juist noodzakelijk voor een goede verbranding van de koolhydraten.

Geen koolhydraat beperking: 225 tot 280 gram koolhydraten per dag.
Lichte koolhydraatbeperking: 150 tot 200 gram koolhydraten per dag.
Matige koolhydraatbeperking: 70 tot 150 gram koolhydraten per dag.
Sterkte koolhydraatbeperking: minder dan 70 gram koolhydraten per dag.

Koolhydraten

Vetten:
Bij de onverzadigde vetten speelt de balans tussen omega 3 en omega 6 een zeer belangrijke rol. Een teveel aan omega 6 in de vorm van linolzuur bevordert ontstekingen. En omega 3 bestrijdt juist ontstekingen. Om de omega 6 te verminderen is de eerste stap om alle plantaardige oliën te vermijden, behalve olijfolie.

Let Op! Olijf olie hoort “NIET”  verhit te worden, dus bakken in olijfolie is een zeer slecht idee. Dit oxideert in het lijf, zorgt voor verzuring en ontstekingen.

Goede vetten om WEL te verhitten: Roomboter, Ghee, (raw) Cocosolie, rode palm olie
Slechte vetten(omega 6 linolzuur): Margarine, bak en braad, zonnebloem, mais, archide olie.

Vetten
Groenten en Fruit

Groenten en Fruit:
Voldoende groenten eten is niet alleen van belang voor de ontzurende werking, maar ook vanwege de vezels en fytonutriënten. Beide beïnvloeden duidelijk de gezondheid in positieve zin. Eet daarom zo'n 400 gram groenten per dag voor een optimaal resultaat.

Fruit bevat fructose maar dat heeft geen negatief effect op je gezondheid. Dit wordt pas een probleem als het aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd in de vorm van suiker zoals in diksap, het concentraat van fruitsap etc en uiteraard hoor je ook fruitsuikers met mate te nuttigen.
Ook in fruit zitten er antioxidanten, vezels  en belangrijke voeding nutriënten.

Besparing Tips

Koop gezonde producten slim in!
Verder kun je een hoop geld besparen door net even wat langer over je boodschappen na te denken. De volgende tips zorgen ervoor dat je makkelijker gezond en goedkoop kunt eten.

Ten slotte zal het je niet ontgaan zijn dat we bij de eiwitten ook eiwitpoeder als een goedkope optie noemden. Dat klinkt misschien wat vreemd, want zo’n bak poeder is best prijzig. Als je het echter in kosten per gram eiwit bekijkt, is het zelfs goedkoper dan kipfilet in de aanbieding! Dit kan dus best een prima manier zijn om goedkoop meer eiwitten binnen te krijgen.

  • Koop groot in, dat levert vaak korting op. Je kunt een deel vervolgens invriezen om later te gebruiken.
  • Koop regelmatig groente en fruit in op de markt.
  • Producten als noten en kruiden zijn vaak goedkoper bij bijvoorbeeld Aziatische of Turkse supermarkten.
  • Bekijk voor je je menu gaat plannen de aanbiedingen folder van je supermarkt.
  • Als je je maaltijden samenstelt met producten daaruit, bespaar je snel behoorlijk.

Er is niets mis met groente en fruit uit de diepvries, en het scheelt vaak geld. Hetzelfde geldt voor vis uit de diepvries.
Wees ook creatief, en raak niet in de sleur door telkens dezelfde producten te kopen.
Koop in de aanbieding en ga thuis zelf creatief aan de slag met gerechten.

Supplementen?

Overige supplementen raad ik aan mits er een medische reden is, of voldoende budget om tekorten aan te vullen en preventief gezond te blijven.

Let wel aub op met “slechte” supplementen, goedkoop is vaak duurkoop.
En supplement kan vol toxische stoffen zitten zoals onnodige synthetische hulp en vulstoffen, die schade kunnen aanrichten aan je lichaam.
Ik adviseer eerder geen supplementen te kopen en het geld te investeren in goede voeding.

 

Wassen van Groenten en fruit:
Dit doe je door water, bakingsoda en azijn te mengen.
Laat groenten en fruit even staan en spoel na onder de kraan.

groente-en-fruit-wassen