Lekkende Darm syndroom / Leaky Gut Syndrome

 • Wat is een lekkende darm?
 • Waardoor wordt een lekkende darm veroorzaakt?
 • Wat zijn de gevolgen van een lekkende darm?
 • Hoe herstel je een lekkende darm?
 • De rol van een therapeut:

Wat is een lekkende darm?

De spijsvertering heeft als doel het kleiner maken/ verteren van de voedingsmiddelen om uiteindelijk als voedingsbouwstenen uit de dunne darm te kunnen worden opgenomen.
Alleen voedingsbouwstenen die zodanig verkleind zijn dat ze kunnen worden gebruikt door de cellen, worden door de dunne darm doorgelaten naar het bloed.
Bij gezonde darmen vormt de darmwand dus als het ware een barrière tussen het lichaam en de buitenwereld.

Eenzijdige voeding, het gebruik van antibiotica, belasting door toxinen (gifstoffen) uit het milieu, te veel zuurvormende voeding, stress en andere factoren verstoren het microbiologische evenwicht.
Het gevolg is een cascade van elkaar beïnvloedende reacties, waardoor uiteindelijk het darmslijmvlies beschadigd raakt en een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm ontstaat. De bariierre raakt dus aangetast.

Men spreekt in dit geval van een "lekkende darm", "Leaky Gut Syndroom" of “hyper permeabele darm”.

buik1

Waardoor wordt een lekkende darm veroorzaakt?

De oorzaak van een lekkende darm is vaak verkeerde voeding. Voeding die veel suikers, gluten en andere allergenen bevat, tast de darmwand aan.
Medicatie is een andere oorzaak, waarvan antibiotica de grootste boosdoener is, omdat dit de darmflora vernietigt. Maar ook stoffen als zoetjes, pesticides en andere chemicaliën verstoren de darm.
Andere oorzaken zijn stress, een tekort aan vezels in de voeding of een tekort aan eiwitten, vitamine D, magnesium, zink en gezonde vetten die nodig zijn om de slijmvlieslaag te optimaliseren.

Wat zijn de gevolgen van een lekkende darm?

Zodra er via de darmwand ongewenste stoffen in je bloedbaan komen en zich door het hele lichaam verspreiden wordt het immuunsysteem geactiveerd. Dit kost het lichaam heel veel energie, en als je darmen langdurig ongewenste stoffen doorlaten wordt het immuunsysteem hierdoor verzwakt en je weerstand verlaagd. Ook zorgt een overactief immuunsysteem voor laaggradige ontstekingen welke de basis vormen voor veel andere ziekten.

Dit geld ook voor “verkeerde” voedingstoffen. Het lichaam wordt op deze manier voortdurend met levensmiddelen belast waartegen het een afweer heeft ontwikkeld. Dit is een extra belasting voor de lever, de bijnier kan uitgeput raken en in sommige gevallen kunnen er zelfs auto-immuunziektes ontstaan.
Bekende voorbeelden van auto-immuunziektes zijn coeliakie, de ziekte van Crohn, diabetes type 1 en reuma.
Dit geldt ook voor de ziektes ME en CVS.
Op hersenniveau kunnen slecht verteerde voedingsstoffen (vooral gluten en caseïne) en gifstoffen in het bloed neurotransmitters verstoren, zoals bij ADHD, dyslexie en psychoses.
Ook kunnen deze stoffen zorgen voor acne, eczeem en andere huidproblemen. Het afweersysteem kan op deze manier verstoord en overbelast raken met meer ontstekingsactiviteit in het lichaam tot gevolg.
Een aantal(vage) klachten die ook kunnen ontstaan:

 • Algehele vermoeidheid
 • ’s ochtends niet uit bed kunnen komen
 • Na een (lange) nachtrust nog steeds moe zijn
 • Snakken naar koffie (cafeïne nodig hebben)
 • Trek in zoute voeding
 • Trek in suikers, brood, pasta en andere koolhydraten
 • Verzwakt immuunsysteem (niet kunnen herstellen van een griepje)
 • Allergieën
 • Spierzwakte
 • Depressie
 • Huidproblemen
 • Auto-immuunziekten
 • Laag libido
 • Niet goed kunnen omgaan met stress
 • Geheugenverlies
 • Lage bloeddruk
 • Weinig energie

Mensen met een lekkende darm hebben bijna altijd ook last hebben van andere spijsverteringsproblemen, zoals bacteriële wildgroei en schimmelinfecties.

young woman who makes a heart shape by hands on her stomach.

Hoe herstel je een lekkende darm?

Herstel de enzymwerking van het lichaam en de juiste maagzuurproductie met gezonde voeding, indien nodig aangevuld met specifieke suppletie. De voeding moet bij voorkeur basisch zijn.
Vermijd koffie, alcohol, frisdranken, suiker. gefrituurd eten, kant en klare maaltijden en eet met mate vlees.

Kies voor een dieet dat ruim groenten, fruit, peulvruchten, kokos, shiitake en aloė vera sap bevat.
Deze voedingsmiddelen worden glyconutriėnten genoemd. Glyconutriėnten zijn een voedingsbron voor goede darmbacteriën.

 

Herstel kan plaats vinden door het inzetten van:

 • Vlees en vis zijn van nature rijk aan L-glutamine, en ook groenten en peulvruchten bevatten een kleine hoeveelheid van dit aminozuur.
 • Kurkuma Aan de hand van diverse onderzoeken is vastgesteld dat kurkuma een zeer hoge antioxidantwaarde heeft en daardoor het immuunsysteem versterkt en preventief kan werken tegen allerlei ziekten en aandoeningen, waaronder lekkende darm, hart- en vaatziekten, diabetes type-2, overgewicht en mogelijk zelfs kanker. Daarnaast werkt kurkuma pijnstillend en kalmerend, bevordert het een gezonde spijsvertering en geeft het energie.
 • Probiotica zijn voedingsstoffen die verschillende gezonde micro-organismen bevatten (de zogenaamde ‘goede’ bacteriën) die een gezondheid bevorderend effect hebben op de darmflora en het spijsverteringsstelsel, en daarmee bijdragen aan het voorkomen en herstellen van een lekkende darm
 • Prebiotica zijn niet-verteerbare voedingsstoffen die de groei en/of activiteit van ‘goede’ bacteriën in de darmen stimuleren en daarmee de lekkende darm kunnen helpen herstellen. Ze bevatten in tegenstelling tot probiotica dus zelf geen ‘goede’ bacteriën, maar bevorderen een goede omgeving waarin ‘goede’ bacteriën optimaal kunnen groeien.
 • MSM Specifieke voordelen van MSM voor de darmen zijn dat het weefsels beter doorlaatbaar maakt zodat voedingsstoffen beter worden opgenomen en toxische stoffen beter kunnen worden afgevoerd, dat het helpt ontstekingen te voorkomen doordat het vreemde eiwitten zoals allergenen, toxische stoffen en onverteerd voedsel neutraliseert, en dat het de dikke darmfunctie ondersteunt doordat het een beschermende laag aanbrengt, waardoor parasieten (zoals bijvoorbeeld poliepen) en ‘slechte’ bacteriën worden gedood.
 • Rode iep  poeder wordt gemaakt van de binnenkant van de bast van de rode iep (slippery elm), die nogal slijmerig is. Rode iep werkt ontstekingsremmend voor de darmen
 • Quercetine Deze stof behoort tot de flavonoïden en komt van nature voor in rode wijn, appels, uien, groene thee, grapefruit, zwarte thee, bladgroenten en bonen. Quercetine is een natuurlijke antioxidant die lichaamscellen beschermt tegen beschadiging door vrije radicalen. Daarnaast heeft de stof een ontstekingsremmende en helende werking, en draagt op deze manier dus bij aan het herstel van een lekkende darm.
 • Zoethoutwortel is van bekend dat het de slijmvliezen van het maag-darmkanaal herstelt en dus bijdraagt aan de genezing van een lekkende darm.
 • Glucosamine Deze stof komt van nature voor in het darmslijmvlies en kan als supplement bijdragen aan het herstel van de darmwand. Vooral ter behandeling van de ziekte van Crohn zijn goede resultaten behaald met glucosamine, maar ook ter ondersteuning van het herstel van een lekkende darm is glucosamine onmisbaar.
 • Zink Het mineraal zink draagt bij aan een normale hersenfunctie, zuur-base balans, vruchtbaarheid en vitamine A stofwisseling. Wordt vaak aanbevolen bij maagklachten. Daarnaast bevordert het de wondheling (onder meer van de darmen) en wordt het door het lichaam gebruikt voor de aanmaak van testosteron, wat kan bijdragen aan de regulering van de hormoonspiegel. Zink is dus breed inzetbaar bij de behandeling van lekkende darm, aangezien hierbij vaak sprake is van zowel een beschadigde darmwand als een disbalans in de hormonen.
 • Ginkgo Biloba is een antioxidant om cel beschadiging tegen te gaan, wat bijdraagt aan het herstel van een lekkende darm.
 • Beta caroteen Deze stof, die ook wel provitamine A wordt genoemd, wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en zorgt net als vitamine A voor een goede weerstand. Daarnaast is bètacaroteen belangrijk voor het gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Ook heeft bètacaroteen mogelijk antioxidatieve eigenschappen. De darmen hebben van nature een beperkt vermogen om op een goede manier bètacaroteen te absorberen, en die absorptie gaat nog sterker achteruit bij een lekkende darm, vandaar dat deze stof belangrijk is ter ondersteuning van het herstel van de lekkende darm. Daarnaast bevordert bètacaroteen het herstel van het darmslijmvlies.

De therapeut geeft aan welke bovenstaande voedingsstoffen en of voedingssupplementen kunnen worden ingezet. Per persoon is dat verschillend ( denk bijvoorbeeld aan medicijn gebruik en contradicties).

Daarnaast dient het immuun systeem geoptimaliseerd te worden, dit kan dmv voeding, suppletie.

De rol van een therapeut:

Deze brengt in kaart of je daadwerkelijk een lekkende darm hebt.
Onderzoekt of er parasieten, voedselintoleranties, candida en pathogene bacteriën aanwezig zijn die behandeld moeten worden.
En schrijft de juiste suppletie en een (tijdelijk) “dieet” aan die Zorgt voor extra voedingsstoffen om het darmslijmvlies te herstellen.
Het goede nieuws is dat ook deze aandoening prima te behandelen is.
Goed werkende darmen zorgt voor goed werkende neurotransmitters (gemoedstoestand en gedrag) en goed werkende hormoon balans.