Zout het witte goud!

In navolging van de blog over het belang van ZOUT ( Vriend of vijand).

Is deze blog een vervolg met extra informatie omtrent de kwaliteit van zout en de gezondheidsvoordelen van zout consumptie.

Te weinig zout eten heeft een negatieve effect op insuline niveaus en aanmaak van dit hormoon, het bevordert dus insuline resistentie ( uiteindelijk metabool syndroom en diabetisch). Dus heeft het hetzelfde effect als veel geraffineerde suikers eten. Dus als je van je arts een “zoutloos dieet” krijgt en je wilt ook nog afvallen wordt het praktisch onmogelijk. Een tekort aan zout zorgt voor downregulatie van je insuline recepteren en verstoord de werking van de lever die deze insuline hoort af te breken , met als resultaat een vervette lever. Dit komt omdat zoutbeperking de activiteit van het renine-angiotensine-aldosteronsysteem (RAAS) verhoogt, wat een negatief effect kan hebben op de insulinegevoeligheid​.

In ons brein zijn er 2 receptoren die gelinkt zijn aan zout en glucose(suiker).
Als je niet genoeg zout krijgt wordt je brein teveel geactiveerd ( hyper). Het beloningsysteem in je brein wordt te veel geactiveerd als je niet genoeg zout krijgt.

Dus krijg je middels een biochemisch proces het seintje om meer zout te gaan eten. Dit signaal moet NOOIT genegeerd worden. Als je zoute trek hebt heeft dit een belangrijke gezondheids reden.
In het wild zijn er dieren die doodgaan aan een zout tekort, dit is niet anders bij ons mensen, zout is van zet zo groot belang voor onze gezondheid.

z1

Neurologisch Beloningssysteem:

Nu het beloningssysteem geactiveerd is in het brein door een zout tekort ontstaat het grootste belangrijke probleem. Suiker( verslaving),pijnstillers, drank en drugs “High-jacken” oftewel veroveren dit systeem. Dus concreet kan een tekort aan ( de juiste) zout een verslaving in gang zetten of in gang houden als je al met dit probleem kamt.

En nu de discussie over de kwaliteit van zout.
In mijn blog heb ik geschreven over de overeenkomsten tafelzout en zeezout.
Men vergist zich namelijk heel erg in het atrium gehalte, natrium is wat “gevaarlijk” is voor de gezondheid. Dus als je denkt een betere keus te maken door zeezout te kiezen kom je bedrogen uit.

zzzoutt (1)

Tafelzout en zeezout komen uit verschillende bronnen en hebben daardoor verschillende eigenschappen en samenstellingen.

Tafelzout:

- **Bron**: Tafelzout wordt meestal gewonnen uit ondergrondse zoutlagen. Deze zoutlagen zijn ontstaan uit verdampte oude zeeën en oceanen miljoenen jaren geleden. Dit zout wordt uit de bodem gehaald, bijvoorbeeld via mijnbouw of door water in de zoutlagen te injecteren, waarna het zout vervolgens wordt geëxtraheerd.

- **Raffinage**: Na het winnen wordt het zout sterk geraffineerd. Hierbij worden mineralen en onzuiverheden verwijderd, waardoor bijna puur natriumchloride (NaCl) overblijft. Vaak worden additieven, zoals anti-klontermiddelen en soms jodium, toegevoegd om klonteren te voorkomen en het zout geschikt te maken voor consumptie.

Wat wordt nou precies toegevoegd aan tafelzout wat het minder gezond maakt?

De anti-klontermiddelen die vaak worden toegevoegd aan tafelzout, zoals dat van het merk JOZO, zijn stoffen die voorkomen dat het zout samenklontert door vocht uit de lucht te absorberen. Deze stoffen zorgen ervoor dat het zout droog blijft en vrij kan stromen.

Veelvoorkomende anti-klontermiddelen in tafelzout zijn:

  1. **Natriumferrocyanide (E535)**: Dit is een veelgebruikte stof die helpt om klontering te voorkomen, omdat het vocht opneemt en voorkomt dat zoutkristallen aan elkaar kleven.
  2. **Kaliumferrocyanide (E536)**: Dit is een vergelijkbare stof die ook vocht absorbeert en klontering voorkomt.
  3. **Calciumcarbonaat (E170)**: Dit is een natuurlijk voorkomend mineraal dat ook wordt gebruikt om klontering te voorkomen en het zout korrelig te houden.
  4. **Siliciumdioxide (E551)**: Dit is een anorganische stof die veel voorkomt in voeding en zorgt ervoor dat producten zoals zout droog blijven.

Deze stoffen worden in zeer kleine hoeveelheden toegevoegd en zijn veilig bevonden voor consumptie binnen de geldende Europese regelgeving.

Als therapeut die volledig onderzoek heeft gedaan is Kaliumferrocyanide (E536) en Natriumferrocyanide (E535)**: de enige ingrediënten waar ik mij zorgen om maak. Omdat ik het niet nodig vind dat anorganische chemische stoffen aan een mooi natuur product wordt toegevoegd.

Ondanks het in kleine hoeveelheid aanwezig is, stel ik je de vraag hoeveel tafelzout gebruik je per dag bij bereiden van voeding en hoeveel weken, maanden en jaren is dat op een mensen leven. Ik vind dit dezelfde vergelijking als een klein beetje arsenicum kan geen kwaad, maar als je lang genoeg blijft innemen weten we allemaal dat het schadelijk is voor de gezondheid.

Advies: Kies voor tafelzout zonder deze ingrediënten.
Ik hoor je nu zeggen, maar waarom dan geen pure Keltisch, Himalaya of zeezout gebruiken?
Nou, er is nog 1 onderwerp waar je niemand over hoort spreken en dat is “Jodium” te korten die tegenwoordig erg veel voorkomt. Vooral sporters zweten ontzettend veel Iodine? Jodium uit.
Er is dus tafelzout waar Jodium inzit, dit is dus ideaal, maar let dan wel op de ingrediënten.
Of je kiest ervoor om apart iodine/ jodium bij te suppleren, zeker als sporter of mensen met schildklier problematiek.

Zeezout:

- **Bron**: Zeezout wordt verkregen door het verdampen van zeewater, meestal uit moderne oceanen of zeeën. Het proces omvat het laten indampen van water in zoutpannen, waarbij de zoutkristallen achterblijven.

- **Minimale verwerking**: Zeezout ondergaat veel minder bewerking dan tafelzout, waardoor het vaak zijn natuurlijke mineralen behoudt, zoals magnesium, calcium en kalium, die het een iets andere smaak en textuur geven.
Maar let op, ondanks de aanwezige mineralen gaat het om zeer beperkte hoeveelheden, waar de mineralen wel belangrijk voor zijn is de complete matrix van mineralen en elektrolyten en dat samen bij elkaar wordt het beste opgenomen op cellulair niveau in ons lijf.
We bestaan dus niet voornamelijk uit water maar ook mineralen en zouten, en dit is er belangrijk om te beseffen!

 

Samengevat:

- **Tafelzout**: Komt meestal uit ondergrondse zoutmijnen en wordt zwaar geraffineerd.

- **Zeezout**: Wordt gewonnen door het verdampen van zeewater en is vaak minder bewerkt.

 

Deze verschillen in herkomst en verwerking beïnvloeden de smaak, textuur, en voedingswaarde van de zouten.

 

zzzoutt (5)

Alternatieven Zonder Anti-Klontermiddelen

- **Himalayazout**: Een natuurlijk ongeraffineerd zout zonder toevoegingen.

- **Keltisch zeezout**: Ook een ongeraffineerd zout, vaak aanbevolen binnen natuurgeneeskundige kringen.

- **Zout zonder anti-klontermiddelen**: Sommige merken bieden tafelzout aan zonder toevoegingen.

Vind je dit interessant maar weet je niet waar je moet beginnen?
Bezoek dan een ( gediplomeerde) orthomoleculair therapeut die een op maat gemaakt plan en advies maakt.

zout2

Verschillende soorten zout

  • Keuken- of tafelzout. Dit wordt ook wel steenzout genoemd, omdat het uit ondergrondse steenlagen komt. Het zout wordt bewerkt voor gebruik, waardoor er alleen natriumchloride overblijft. Ook worden er anti-klonterstoffen aan toegevoegd. Daarnaast wordt aan vrijwel al het keukenzout in Nederland jodium toegevoegd. Dit is om te voorkomen dat mensen niet alleen via de broodconsumptie afhankelijk zijn van voldoende jodiuminname. Een tekort aan jodium kan leiden tot schildkliervergroting.
  • Dit wordt gebruikt voor het bakken van brood en broodvervangers. Aan dit zout mag in Nederland meer jodium worden toegevoegd dan aan keukenzout.
  • Zeezout komt daadwerkelijk uit zee of uit zoutwatermeren. Door middel van verdamping blijft het zout over. Er worden geen antiklontermiddelen aan toegevoegd.
  • Keltisch zeezout. Dit zout komt uit Bretagne, Frankrijk. Het zeewater gaat hier via een kanalenstelsel, waarbij het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin wordt geleid. In het laatste bassin wordt het gedroogd en opgeschept. Het gehele proces duurt zo’n twee weken. De samenstelling van de kleibodem heeft een zuiverende werking en zorgt voor de grijze kleur. Behalve natriumchloride bevat het 84 andere mineralen en sporenelementen, maar de hoeveelheden daarvan hebben nauwelijks invloed op de benodigde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ervan. Er is geen jodium aan toegevoegd.
  • Himalaya zout. Dit zout wordt geoogst uit oude landmijnen waar het zout terecht is gekomen toen er minder vervuiling in de zee zat. Het Himalayazout is afkomstig uit mijnen in Pakistan. De naam Himalaya slaat op het woord Haliet, wat een ander woord is voor steenzout. Het heeft dus niks met het Himalayagebergte te maken. De roze kleur ontstaat doordat er in het zout een ijzeratoom zit ingebouwd. Voor dit zout geldt m.b.t. de mineralen en sporenelementen, hetzelfde als wat bij Keltisch zout staat vermeld. Het voegt nauwelijks toe aan de dagelijkse aanbevolen benodigde hoeveelheid minderalen. Ook hier is geen jodium aan toegveoegd.
s5
mag2