Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDD): Een Diepgaande Blik op een Onderbelicht Probleem

Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDD) is een ernstige vorm van het premenstrueel syndroom (PMS) die ongeveer 3-8% van de menstruerende vrouwen treft. In tegenstelling tot PMS, dat milde tot matige fysieke en emotionele symptomen veroorzaakt, kenmerkt PMDD zich door intense stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, depressie en angst in de luteale fase van de menstruatiecyclus

depr3
hormonen

Symptomen en Diagnose

Vrouwen met PMDD ervaren symptomen zoals ernstige prikkelbaarheid, depressieve gevoelens, angst, concentratieproblemen, vermoeidheid, veranderingen in eetlust en slaapstoornissen. Deze symptomen beginnen meestal een week voor de menstruatie en verdwijnen enkele dagen na het begin van de menstruatie. Voor een diagnose moeten de symptomen gedurende minstens twee opeenvolgende menstruatiecycli aanwezig zijn en een significante impact hebben op het dagelijks functioneren.

Oorzaken en Risicofactoren

Hoewel de exacte oorzaak van PMDD onbekend is, wordt aangenomen dat het een abnormale reactie is op de normale hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus. Onderzoek suggereert dat vrouwen met PMDD een verhoogde gevoeligheid hebben voor fluctuaties in oestrogeen en progesteron, wat leidt tot veranderingen in neurotransmitters zoals serotonine. Genetische factoren en een voorgeschiedenis van stemmingsstoornissen kunnen het risico op PMDD verhogen.

Behandelingsopties

Behandeling van PMDD omvat vaak een combinatie van medicatie, psychotherapie en leefstijlveranderingen. Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's) zijn effectief gebleken in het verminderen van symptomen. Hormonale therapieën, zoals orale anticonceptiva worden vaak ingezet door artsen en specialisten.
Vaak is dit onnodig vanwege de bijwerkingen en symptoombestrijding van deze aandoening.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan nuttig zijn bij het aanpakken van negatieve gedachten en gedragingen die verband houden met PMDD. Daarnaast kunnen regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en stressmanagementtechnieken bijdragen aan symptoomverlichting. Een natuurgeneeskundige kan een op maat gemaakt plan maken waarbij de neurotransmitters worden meegenomen. De oorzaak vinden en behandelen ipv de symptomen bestrijden.

Belang van Bewustwording

Ondanks de significante impact op het leven van veel vrouwen, blijft PMDD vaak ondergediagnosticeerd en verkeerd begrepen. Verhoogde bewustwording en begrip zijn essentieel voor tijdige diagnose en effectieve behandeling. Vrouwen die symptomen van PMDD ervaren, worden aangemoedigd om met hun zorgverlener te praten voor een juiste evaluatie en behandelplan.

Heb je hulp nodig? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak.

Wat kun je eraan doen?

  1. Voeding:
    • Eet tijdens de luteale fase meer magnesiumrijke voedingsmiddelen (zoals spinazie, noten en cacao) om stemmingswisselingen te verzachten.
    • Vermijd suiker en cafeïne, die je stressniveau en prikkelbaarheid kunnen verhogen.
  2. Beweging:
    • Kies voor rustgevende oefeningen zoals yoga tijdens de menstruatie.
    • Voeg krachttraining of energieke cardio toe tijdens de folliculaire fase.
  3. Suppletie:
    • Monnikspeper, wilde yam: Ondersteunt de progesteronproductie en kan PMS-symptomen verlichten.
    • Omega-3 vetzuren: Helpen ontstekingen en stemmingswisselingen te verminderen.
  4. Stressmanagement:
    • Meditatie, ademhalingsoefeningen en een goede nachtrust zijn cruciaal om hormonale balans te ondersteunen.
dep2

Wetenschappelijke Bronnen

  • Hantsoo, L., & Epperson, C. N. (2015). Premenstrual Dysphoric Disorder: Epidemiology and Treatment. Current Psychiatry Reports, 17(11), 87.
  • Yonkers, K. A., O'Brien, P. M., & Eriksson, E. (2008). Premenstrual syndrome. The Lancet, 371(9619), 1200-1210.
  • Epperson, C. N., Steiner, M., & Hartlage, S. A. (2012). Premenstrual Dysphoric Disorder: Evidence for a New Category for DSM-5. The American Journal of Psychiatry, 169(5), 465-475.

Heb je hulp nodig om van je klachten af te komen?
Neem contact op voor een behandelplan.

Praat mee in de community:
wwwhealthgoeroe.nl