Sharon de Graav

Orthomoleculaire therapeut Brain Q/ EMDR

Voor wie?

**Over Orthomoleculaire Geneeskunde**

Orthomoleculaire geneeskunde kan bij uitstek geschikt zijn voor iedereen die zijn gezondheid wil verbeteren of klachten wil verminderen, zowel op zichzelf staand als aanvullend bij een andere behandeling. Het uitgangspunt is dat ieder mens over dezelfde basisprocessen beschikt. Wanneer deze processen worden verstoord, zoeken we naar de specifieke oorzaken, die voor ieder individu uniek of soms vergelijkbaar kunnen zijn. Inzicht in deze oorzaken helpt bij het aanpakken en herstellen van deze verstoringen.

De meest voorkomende oorzaken hebben vaak te maken met de vier fundamentele pijlers in de praktijk: voeding, voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen), beweging en leefstijl.
Andere epigenetische en persoonlijke factoren kunnen echter ook invloed hebben, zoals geboortegewicht, borstvoeding, familiepatronen, eerdere trauma’s, blootstelling aan zware metalen door werk of hobby, gebruik van medicatie en overmatige prikkels. Al deze factoren zijn indirect gerelateerd aan onze leefstijl en kunnen de balans verstoren.

Behandeling voor kanker wordt hier niet aangeboden. Wel is ondersteuning mogelijk bij reguliere behandelingen om de nadelige effecten van bijvoorbeeld operaties, chemotherapie of bestraling te verminderen. Er zijn bepaalde voedingssupplementen die veilig ingezet kunnen worden om het herstel te ondersteunen. Daarnaast kan advies worden gegeven over algemeen erkende oorzakelijke factoren die met kanker in verband staan.

De keuze om niet specifiek op kanker te behandelen komt voort uit de vele variaties en snel veranderende stadia van deze ziekte. Daarnaast zijn kankervormen en stadia niet altijd eenduidig te diagnosticeren, waardoor het lastig is om zekerheid te bieden over de effectiviteit van specifieke supplementen. In sommige gevallen kunnen bepaalde supplementen zelfs ongunstig zijn of de reguliere behandeling verstoren.

 

**Preventieve Zorg**

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om actief aan hun gezondheid te werken en vooruit te denken. Ze investeren op verschillende manieren in hun welzijn op de lange termijn, bijvoorbeeld door biologische voeding te kopen, lid te worden van een sportclub, tijd in de sauna door te brengen, minder te werken voor meer ontspanning, of door voedingssupplementen te gebruiken.

Bij ons komen mensen regelmatig voor een preventief consult. We bekijken via een uitgebreid gesprek welke signalen het lichaam afgeeft die kunnen wijzen op een disbalans. Daarnaast kunnen specifieke bloedmarkers worden onderzocht, eventueel via de huisarts of een extern laboratorium, om een beter beeld te krijgen van de algehele gezondheid op de lange termijn. Op basis van de uitkomsten van het gesprek en eventuele bloedresultaten, stellen we in enkele consulten een concreet plan op waarmee je in het dagelijks leven aan de slag kunt om je gezondheid te behouden.

Sommige mensen kiezen ervoor om maandelijks een afspraak in te plannen, zodat ze beter in balans kunnen blijven in een vaak druk dagelijks leven. Zo ontdekken ze regelmatig dat bepaalde keuzes of aanpassingen in hun levensstijl een positieve invloed kunnen hebben op hun gezondheid op de lange termijn.

**Gezond Opgroeien van baby tot jong volwassene**

Elke levensfase – van baby’s en peuters tot kleuters, schoolgaande kinderen, pubers en jongvolwassenen – vraagt om specifieke voedingsstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling. Daarnaast kan leefstijl de behoefte aan deze voedingsstoffen aanzienlijk verhogen. Ontbreken deze belangrijke voedingsstoffen, dan is de kans groter dat kinderen vroeg of laat klachten ontwikkelen. Zo hebben baby’s bijvoorbeeld essentiële vetzuren nodig voor een gezonde hersenontwikkeling en flexibiliteit in het brein, terwijl pubers die regelmatig alcohol drinken baat kunnen hebben bij extra vitamines en kruiden om hun lichaam te ondersteunen.

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen wordt steeds vaker in verband gebracht met gezondheidsproblemen bij kinderen, zoals allergieën, eczeem, astma, bronchitis, spijsverteringsproblemen, slaapproblemen, hypersensitiviteit, en gedrags- en leeruitdagingen en problematiek.

**Hypothyreoïdie**

Een trage schildklier komt vooral bij vrouwen veel voor en wordt vaak behandeld met Thyrax. Hoewel Thyrax als tijdelijke ondersteuning nuttig kan zijn, biedt het geen structurele oplossing als de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt. Zonder deze oorzaken aan te pakken, kunnen er op termijn problemen ontstaan in andere organen en systemen. Daarom is het belangrijk om de voorwaarden te creëren die de schildklierfunctie ondersteunen en verbeteren.

Als je denkt dat je schildklier traag werkt, kan dit juist zijn, zelfs zonder dat dit uit bloedonderzoek blijkt. Zie ook de sectie “Ermee leren leven” op deze pagina. Een aanvullende temperatuurmeting kan ook helpen om een beter beeld te krijgen van de schildklierfunctie.

 

**Gezond Zwanger**

Wanneer je zwanger wilt worden, kan het prettig voelen om je lichaam eerst in optimale gezondheid te brengen. Een gezonde start verhoogt de kans op een soepel verlopende zwangerschap en helpt je kindje gezond te groeien. Tijdens deze bijzondere fase heb je specifieke voedingsstoffen nodig, en leefstijlkeuzes kunnen grote (epigenetische) invloed hebben op het toekomstige welzijn van je kind.

Bijvoorbeeld: Als vrouw geef je tijdens de borstvoeding bepaalde vetzuren door aan je baby, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van zijn hersenen. Om dit mogelijk te maken, put je lichaam deze vetzuren uit je eigen reserves, wat zelfs kan leiden tot een tijdelijk kleinere hersenomvang. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot meer vergeetachtigheid. Wanneer je voorafgaand aan de zwangerschap al zorgt voor een goede aanvulling van de juiste vetzuren, ondersteun je zowel je eigen gezondheid als die van je kindje.

Een ander voorbeeld: Stress tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de bijnieren meer cortisol produceren, wat nadelige effecten kan hebben op de schildklier na de bevalling. Voor het kind kan dit resulteren in een aanleg voor kleinere bijnieren, wat later kan leiden tot een verminderde stressbestendigheid. Door stressfactoren vóór en tijdens de zwangerschap te beheersen, ondersteun je zowel jouw welzijn als dat van je kindje op lange termijn.

Voor wie?


**Gezond Oud Worden**

Veel mensen realiseren zich dat hun lichaam in de toekomst meer zorg nodig zal hebben om problemen als ontstekingen, slijtage van kraakbeen (zoals artritis en artrose), en rug- of heupklachten te voorkomen. Ook hormonale veranderingen, spierafname, diabetes, dementie en hart- en vaatziekten komen vaak voor naarmate we ouder worden. Om deze klachten voor te zijn, kijken velen naar preventieve ondersteuning.
Hoewel kraakbeenherstel mogelijk is, vraagt het meer dan alleen wat potjes voedingssupplementen.
Met interventies zoals voeding, regelmatige beweging, een gezonde leefstijl en een goed samengestelde combinatie van voedingssupplementen kunnen veel mensen binnen een jaar al positieve resultaten ervaren in het herstel van hun kraakbeen.

**Hersengezondheid en Preventie**

Naast het behoud van lichamelijke fitheid is het ondersteunen van de hersenen van cruciaal belang naarmate we ouder worden. Het risico op neurodegeneratieve aandoeningen zoals **Alzheimer** en **dementie** neemt toe met de leeftijd, maar door gezonde leefgewoontes en gerichte ondersteuning kan dit risico worden verlaagd. Voldoende beweging, een voedzaam dieet met omega-3 vetzuren, antioxidanten, en specifieke supplementen, zoals vitamine D en B-complex, kunnen bijdragen aan het behoud van cognitieve functies.

Daarnaast helpen deze maatregelen ook om de kans op **beroertes** en **hartinfarcten** te verminderen. Een combinatie van goede voeding, beweging en leefstijlgewoonten ondersteunt zowel de bloedvaten als de hersenen, waardoor de doorbloeding verbetert en de hersencellen beter worden beschermd. Dit alles draagt bij aan een gezonder en vitaler ouder worden, met een focus op het voorkomen van ernstige aandoeningen die vaak samenhangen met het ouder worden.

**Immuunsysteem**

De werking van ons immuunsysteem hangt sterk samen met de conditie van onze slijmvliezen, zoals die in de darmen, longen en huid. Deze slijmvliezen vormen de natuurlijke grenzen van ons lichaam en bepalen welke stoffen worden doorgelaten. Het immuunsysteem fungeert als een bewaker van deze grenzen en treedt alleen in actie wanneer dat nodig is. Als de grenzen sterk en gezond zijn, blijft het immuunsysteem in “ruststand” (bijvoorbeeld in de lymfeklieren, milt, en thymus), wat energie bespaart. Deze opgeslagen energie kan dan worden gebruikt wanneer er daadwerkelijk een bedreiging is, zoals een virus of bacterie. Een optimaal functionerend immuunsysteem kan binnen 72 uur een infectie onder controle krijgen en vervolgens weer terugkeren naar rust. Het opwekken van koorts speelt hierbij een belangrijke rol, omdat veel ziekteverwekkers hierdoor worden vernietigd.

 

Bij allergieën en overgevoeligheid is er vaak sprake van een verhoogde doorlaatbaarheid van de slijmvliezen, waardoor lichaamsvreemde stoffen makkelijker het lichaam binnendringen. Dit kan leiden tot een heftige immuunreactie met verhoogde histamineproductie, waardoor het immuunsysteem overactief raakt.

Over auto-immuunziekten bestaan verschillende verklaringen. Een daarvan is de theorie van **moleculaire mimicry**, waarbij het immuunsysteem lichaamseigen stoffen aanvalt die lijken op bepaalde indringers. Zo kunnen eiwitten van het Cytomegalovirus bijvoorbeeld overeenkomsten vertonen met de cellen in de alvleesklier, wat soms leidt tot een auto-immuunreactie tegen de eilandjes van Langerhans. Een andere theorie suggereert dat het immuunsysteem zich naar binnen richt als het geen uitdagingen aan de buitenkant van het lichaam ervaart, zoals bij fysieke activiteiten waarbij kleine verwondingen optreden.

Mensen met een overactief stresssysteem, zoals managers, hebben vaak een onderdrukt immuunsysteem en worden vaak ziek in rustperiodes, zoals tijdens vakanties. Dit kan zelfs positief zijn, omdat het immuunsysteem dan kan “oefenen” en paraat is voor serieuze infecties.

Bij een verzwakt immuunsysteem hebben mensen vaak last van terugkerende infecties en een traag herstel. Een tekort aan energie kan de oorzaak zijn, doordat andere lichaamsprocessen veel energie verbruiken of door een verminderd vermogen om energie aan te maken.

Chronische, laaggradige ontstekingen houden het immuunsysteem voortdurend (overactief) actief, waardoor mensen zich vaak niet volledig fit voelen en vage pijnen ervaren. Op de lange termijn put dit het lichaam uit, omdat het immuunsysteem steeds meer energie van andere organen afhaalt om deze activiteit vol te houden, wat uiteindelijk de gezondheid ondermijnt.

 

**Gedrags- en Leerstoornissen**

Veel gedrags- en leerstoornissen, zoals ADHD, ADD, PDD-NOS, autisme, dyslexie en dyscalculie, kunnen ook als een “andere manier van zijn” worden gezien. Toch ervaren mensen vaak belemmeringen door deze verschillen, omdat de maatschappij nog niet altijd goed aansluit bij deze diversiteit. Het kan daarom nuttig zijn om te onderzoeken welke onderliggende processen uit balans zijn geraakt en wat de oorzaken daarvan zijn. Vaak zijn er algemene factoren die invloed hebben op de hersenwerking, zoals de aanwezigheid van toxines in voeding, tekorten of overschotten aan voedingsstoffen, energietekort door insulineresistentie, onvoldoende beweging, overprikkeling vanuit de omgeving, en een gebrek aan ritme en slaap.
Daarnaast spelen er meestal ook individuele factoren die aangepakt kunnen worden om de balans te herstellen.
Medicatie: Indien nodig wordt er ook samengewerkt met artsen en overige zorgprofessionals om de medicatie beter op het kind of de volwassene af te stemmen of idealiter af te bouwen.

 

**Trauma, stress, burn-out, angsten en fobieën **

Als orthomoleculaire therapeut gespecialiseerd in neurodegeneratieve aandoeningen ( alles wat met het brein te maken heeft), zijn EMDR sessies een verlengstuk van een behandeltraject in mijn praktijk.
Deze gouden combinatie blijkt in de praktijk voor sneller en efficiënter herstel. Zo kun je al met 1 tot 3 sessies van je angsten en fobieën afkomen.

Ook zorgt EMDR ervoor dat er al in rap tempo de scherpe kantjes van de klachten afgehaald kan worden.

Brain Q: Klik HIER !

Wil je meer weten over de TARIEVEN klik dan HIER!

Wil je meer weten over mijn WERKWIJZE klik dan HIER!

 

 

Loop niet te lang met klachten!

Onze reguliere gezondheidszorg richt zich vooral op het behandelen van ziektes; eigenlijk zouden we het beter "ziekenzorg" kunnen noemen. Preventieve geneeskunde – het behouden van gezondheid en het voorkomen van ziekten – komt nauwelijks aan bod.

Het is vergelijkbaar met het onderhoud van een auto: we weten allemaal dat een auto de juiste brandstof en regelmatig onderhoud nodig heeft om soepel te blijven rijden en ernstige schade te voorkomen. Ons lichaam werkt op dezelfde manier. Kleine signalen zijn vaak al een waarschuwing dat er iets uit balans raakt. Door hier op tijd aandacht aan te besteden en bijvoorbeeld aanvullend bloed- en ontlastingsonderzoek te doen, krijg je een duidelijker beeld van hoe je gezondheid ervoor staat. Zo kun je tijdig bijsturen en problemen voorkomen, in plaats van pas in actie te komen als er echt iets mis is.

 

forrest