Cholesterol, vriend of vijand.....

Bij Hart & Vaat ziekten

Wat is cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die dient als bouwstof voor lichaamscellen en als grondstof voor steroïde hormonen ( geslachts- en bijnier hormonen) en als afweer in de vorm van een antioxidant.

Wat is de oorzaak van een negatieve cholesterol spiegel.

De “uitzonderlijke” oorzaken cholesterol problematiek die zorgen voor Hart & Vaatziekten( HVZ)

  • Familie anamnese
  • Lipiden spectrum
  • Bloeddruk
  • Diabetisch

De “allerbelangrijkste ”oorzaken:

  • Roken
  • Hoge alcohol consumptie
  • Voeding
  • Te weinig lichamelijke activiteit
  • Toxische omgeving en contaminatie (zoals zware metalen bv lood)
  • Overgewicht
  • Veroudering(leeftijd)
  • Medicijn gebruik
  • Stress

(Het is ruim achterhaald dat verzadigde vetten bijdragen aan te hoog cholesterol, maar vooral geraffineerde koolhydraten zoals bijv suikers)

ch6
ch3

Waar wordt deze aangemaakt?

  • 97% in de Lever
    De lever produceert als er daarom gevraagd wordt!
  • 3% via de voeding
    Als je bijvoorbeeld veel eieren eet en hierna je cholesterol omhoog gaat, zorgt alsnog de lever ervoor dat de Lever hier balans (omlaag) in brengt.
    Dus het  verhaal van geen ei eten en verzadigde vetten is achterhaal..
    Mensen die ketogeen eten hebben ook geen verhoogde cholesterol, juist omdat ze geen koolhydraten en suikers niet nuttigen.
    Teveel fructose, glucose ( suikers) inneemt zorgt voor verhoogde druk in de lever, de lever zet vet weer om in vet( triglyceriden), en hierdoor gaat het cholesterol omhoog

Triglyceriden zijn cellen die in het bloed gebruikt worden voor energie (ipv glucose)

  • Hersenen maken ook zelf cholesterol aan
    Dit is een bouwsteen voor het aanmaken van neuronen.

Bestaat “slechte ”cholesterol?

Om antwoord te geven op deze vraag gaat de volgende uitleg vooraf.
Je hebt 3 soorten Cholesterol, alle 3 op zichzelf zijn NIET slecht.
Het gaat te allen tijde om “de juiste verhouding “ LDL en HDL.
middels bloedonderzoek en laboratorium uitslag kan de therapeut en of arts vaststellen wat de waarden zijn.

Daarnet is verteld dat cholesterol in de lever wordt aangemaakt.
Dit is “het” startpunt, de fabriek!

Waar geproduceerd wordt:

-        VLDL ( very low density lipoproteïn)
* 50% triglyceriden, 22% cholesterol, 18%  fosfolipen en 10% eiwitten
Deze wordt gemaakt in de lever = triglyceride + cholesterol

-        LDL (low density lipoproteïn)
* 8% triglyceriden, 45% cholesterol, 22% fosfolipiden en 25% eiwitten
Ontstaat in de bloedbaan, na afgifte vetten (triglyceriden)

-        HDL ( high density lipoproteïn)
* 4% uit triglyceriden, 30% cholesterol, 29% fosfolipiden en 33% eiwitten
Transporteert cholesterol terug naar de lever ( afbraak via gal en lever reycling)

Lipoproteïne vervoeren ook de vitamine A,D, E en K

Vraag en aanbod!

Waarom is er meer vraag naar cholesterol door het lichaam?
Cholesterol is zeer belangrijk voor diverse systemen in ons lichaam.
De onderste reden geven weer, waarom er (extra)cholesterol wordt aangemaakt en hiermee dus wordt “verhoogd”. (wat vaak bij een reguliere ziekenhuis uitslag als resultaat naar boven komt).

-        Stress – aanmaak Cortisol
Er is dus “meer” cortisol aanmaak bij stress, dus gaat cholesterol omhoog.

-        Obesitas – In vetweefsel zit meer oestrogeen
Bij overgewicht gaat vaak een hoge cholesterol spiegel gepaard omdat meer oestrogenen aanwezig zijn.

-        Tekort aan vit D  -- voor de aanmaak van vit D3, is cholesterol de basis grondstof voor productie
Bij te kort aan vit d3, gaat cholesterol ook omhoog om vit D3 te produceren.

-        Testosteron --- Om testosteron te maken is cholesterol de belangrijkste grondstof( voor spieren, libido en orgasme van de man)
Als je extra testosteron nodig hebt, gaat dus de cholesterol aanmaak omhoog.
Bij ejaculatie gaat testosteron spiegel omhoog, en hiermee dus ook de aanmaak van cholesterol.
Als een man bij de avond ervoor gezellige intieme avond, de volgende dag bloed prikt, ook nog eens zenuwachtig of gestressed is icm obesitas en tekort vit D, dan weet je bijna zeker dat je cholesterol waarden veel te hoog zal zijn.

-        Oestrogeen, progesteron --- relevante hormonen bij zwangerschap
Bij zwagerschap gaan deze hormonen omhoog dus wordt er cholesterol( de basis grondstof voor deze hormonen) aangemaakt.

-        Aldosteron ---tekort aan mineralen en vocht (dehydratie)
Bij dehydratie bijvoorbeeld te veel koffie of vergeten te drinken vooral (bij senioren die de prikkel van dorst missen),gaat de Aldosteron spiegel omhoog en wordt er extra cholesterol (belangrijkste grondstof voor dit hormoon)aangemaakt.
De cholesterol herstelt aldostoron gaat omhoog, en hiermee dus ook cholesterol.

-        Galsap --- zorgt voor het emulgeren van vetten
Galsap heeft als grondstof cholesterol, en die moet (verzadigde)vetten emulgeren.

Er zit dus een kern van waarheid in, dat cholesterol bij (verzadigde) vetten omhoog gaat.

Maar geen reden tot paniek, want dit is logisch.

De lever emuleert de vetten alle soorten vetten dus ook de verzadigde vetten.
Eet je veel verzadigde dierlijke vetten, of roomboter, gaat cholesterol omhoog.

Het is logisch dat je als deze laat staan zoals Veganist, dan je cholesterol omlaag gaat, maar dat maakt weinig uit. De lever zorgt weer voor balans van deze cholesterol spiegel.

-        Ontstekingen --- tekort aan omega 3 teveel aan omega 6.
Cholesterol dient als “blusmiddel” om ontstekingen tegen te gaan. Dus gaat de cholesterol omhoog bij ontstekingen. Omega 6 is ontstekingsbevorderend.

-        Microbiële druk ---  aanwezigheid van virussen bacteriën en overige pathogenen.
Bij de aanwezigheid, zorgen deze voor het aanmaken van cholesterol.

Binnen het immuunsysteem heb je cholesterol nodig om deze microbiële druk te verminderen.

Wanneer heb je nou geen hoog cholesterol? precies..

Je ziet dus dat er heel veel redenen zijn waarom cholesterol verhoogt wordt, dat is hoe de systemen op een natuurlijke manier geregeld en aangestuurd worden in ons lichaam.

Wat is nou “slechte cholesterol”?

LDL wordt als “fout ”gezien als deze waarden te hoog zijn.
HDL zou “goed” zijn, dit is het transport van cholesterol naar de lever toe, dus staat voor een kleiner deel uit triglyceriden.
Triglyceriden zijn cellen die in het bloed gebruikt worden voor energie.

Eiwitten heb je nodig voor de transport voor het cholesterol . Dit is dus ontzettend van belang( eiwit bind zich aan de cholesterol en dient als vervoermiddel, net als een busje).
Lipoproteïne (eiwitten)vervoeren ook de vitamine A,D, E en K

GEOXIDEERD LDL! (Fout cholesterol)

Dat is LDL wat is aangevallen door vrije radicalen.
Dan krijg je dat cholesterol niet meer kan worden getransporteerd.
Het busje waar het vervoerd wordt zijn de bandjes lek, en blijft het hangen. ( oftewel geoxideerde lipoproteïne). De eiwitten ontsteken door vrije radicalen.

Vrije radicaalschade:

Vrije radicalen ontstaan ook door invloeden van buitenaf. Denk aan make-up, alcohol, medicijngebruik, verontreinigde lucht, roken, maar vooral stress. Te veel vrije radicalen zorgt voor oxidatieve stress. Om oxidatie tegen te gaan, moet je ervoor zorgen dat je méér antioxidanten in je lichaam krijgt, die (de naam zegt het al) de oxidatie in je lichaam tegen gaan. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen door een van hun eigen elektronen te doneren. Antioxidanten worden geen vrije radicalen omdat ze stabiel zijn in welke vorm dan ook. Hierdoor houdt het ‘elektronstelen’ op. Zo maken antioxidanten vrije radicalen dus onschadelijk.

Omdat dmv radicaalschade geoxideerde cholesterol ontstaat, verhoogt dus ook de vraag naar de volgende stoffen:
*  verhoogde vraag naar antioxidanten
* Q10/ Ubiquinol
* Selenium
* Bioflavonoiden
* vit A, C, E

Dit zijn oxidatieve stoffen.
En hebben als belangrijkste transportmiddel cholesterol.

Als je tekort komt aan deze stoffen probeert je lichaam met man en macht deze stoffen aan te maken. Zo belangrijk is cholesterol voor deze prcoessen!

Voeding heeft dus nauwelijks effect op de verhoging van cholesterol.
Het gaat om balans en deze balans wordt door de lever “gemonitoord” en in balans gebracht.

 Cholesterol kringloop

Het transportmiddel voor cholesterol is een eiwit( zonder drijft het nutteloos in het bloed).

  • Het busje met VLDL verlaat de lever in de bloedbaan (vervoerd samen met eiwit cholesterol)
  • Het busje bevat:
    * Triglyceriden
    * Cholesterol
    * Lipoproteïne (eiwit)

Dus:

  • HDL busje zorgt ervoor dat (teveel)ongebruikte LDL cholesterol teruggaat naar de lever(sleepdiensten) en brengt die terug naar de lever, waar het weer uit elkaar wordt gesloopt.
  • Maar wat als er teveel LDL cholesterol aanwezig is?

Of wat gebeurd er als LDL geoxideerd is?

Dan is er een probleem, te weinig busjes (sleepdiensten) die LDL cholesterol naar de lever te brengen.
Dan blijft het achter in het bloedvaten en slagader wand, aangekoekt.

  • Er is nog een ander BELANGRIJK systeem: Het Immuunsysteem!

Deze wordt “gealarmeerd”.
Ons immuunsysteem herkent dat er een stof teveel is, en deze gaat proberen het ( geoxideerd) LDL op te ruimen.

(Dit gebeurd dmv Macrofagen die LDL deeltjes opruimen).

Hierdoor ontslaan ontstekingen (zoals bij elke infectie)waar schade bij ontstaat.
Je hebt hiervoor onder andere (en fibrinogeen)LDL nodig om de schade op te lossen.

Bij overvloed aanmaak aan LDL ontstaat er een vicieuze cirkel waar “schuim” ontstaan.
Door het schuim ontstaat een “vette zeep” die ervoor dat dit (op)slaat op de slagader wand.

Hierdoor wordt aankoeken van cholesterol op de aderen veroorzaakt.
De grootste oorzaak voor “dichtgeslibde” aderen wordt dus voornamelijk veroorzaakt door oxidatieve stress.

Oxidatieve stress

Er treed beschadiging van het bloedvat op door oxidatieve stress, slechte eetgewoonten, roken stress, alcohol, hiervan kunnen dus krasjes ontstaan op de aderen.

Als er beschadiging van het endotheel( dus van het bloedvat denk aan de eerder genoemde” krasjes” en opstapeling schuim en vettige zeep) ontstaat, dan gaat het lichaam reageren op onderstaande manier.

  • Endotheelcellen reageren activeren:
  • Immuunsysteem
  • Stollingsfactoren
  • Herstelfactoren
  • Bij onvoldoende herstel --- overreactie, inflammatie,
  • Plaquevorming (Lipoproteïne, LDL,Fibrine) het lichaam denkt met LDL lukt het niet meer en gaat de calcium bron aanboren, er wordt dus calcium vanuit de bufferzones naar de aderen getransporteerd.
  • Je krijgt hierdoor: Calcificatie ( Calcium afzetting) of aderverkalking
  • Gladde spiercellen en bindweefselcellen vermeerderen – vaatvernauwing
  • Chronische verhoogde bloedstolling

Als je naar de “bron” kijkt, dan zie je dat het belangrijk is dat er geen ontstekingen en beschadigen ontstaan op de bloedvaten”

Om de beschadigde bloedvaten te repareren, wordt bovenstaande geactiveerd!

Als dit langdurig is dan ontstaat er langdurige onstekingsprocessen en zorgt het lichaam ervoor dat er calcificatie optreed.

Calcificatie= Wanneer het systeem transporteert kalk naar de aderen, waar opstapeling van kalk en kalkafzetting in de aderen plaats vind). Athero - / Arteriosclerose

Athero - / Arteriosclerose

  • Arteriosclerose is degeneratie van weefsel van de wand van de slagaders, waardoor deze verharden en hun elasticiteit verliezen.
  • De meeste frequente vorm van arteriosclerose is “arterosclerose    atheroscelerose (ader verkalking). Waarbij vetachtige stoffen in de vaatwand van de slagaders worden afgezet.
    Vaak door beschadigingen aan de vaatwand (oorzaak : vrije radicalen, homocysteïne, sigarettenrook, tekorten vit C en E, Selenium en Q10).

 Hart en vaatziekten zijn complex en een optelsom van meerdere factoren en oorzaken ( meer dan alleen cholesterol).

De belangrijkste punten om aan te pakken blijven te allen tijde ( voor een succesvolle behandeling en het preventieve levensstijl):
Leefstijlfactoren veranderen, voeding en beweging.

Cholesterol-Molecuul-wat-is-cholesterol-1024x706

Voeding

Wat is wel goed voor verlagen LDL:

  • Peulvruchten
  • Avocado’s
  • Noten vooral, walnoten, paranoten en amandelen
  • Vette vis
  • Haver
  • Pure cholesterolcola ( groter dan 72%)
  • Volle granen
  • Minimaal 400-500 gram groenten per dag
  • Niet te veel alcohol
  • Bewerkt vlees of rood vlees
  • Geen geraffineerde koolhydraten

Voeding is dus cruciaal!

Maar wat ook belangrijk is de cholesterol op peil te houden en te verlagen:
De volgende mineralen, micronutriënten fyto-nutriënten:

  • Magnesium
  • Groene thee
  • Guardaboom vezels(springt het meeste ut voor darmen)
  • Spirulina
  • Knoflook
  • Psylliumvezels
  • Kurkuma
  • Chroom
  • Probiotica ( gepaard met darm flora in goed in evenwicht te brengen)
  • Etc, er is veel meer maar de bovenstaande zijn uitgelicht.
mag2

Wat is de rol van een orthomoleculair epigenetisch therapeut?

Naast bovengenoemde voeding en lifestyle advies (zoals bewegen), wordt er een behandelplan op maat gemaakt, die ervoor zorgdragen dat je er ook de juiste natuurlijke middelen worden ingezet.

Hele specifieke voedingssupplementen gericht op het tegen gaan van oxidatieve LDH en het verlagen van cholesterol.

Ook wordt er op basis van een uitgebreide anamnese met bijbehorende (bloed)testen, goed gekeken naar de “echte” oorzaak van eventuele hart, vaat aandoeningen en verhoogde cholesterol.
En of de juiste verhouding van LDL en HDL cholesterol dmv lab uitslagen sprake van is.

Vaak ervaart men hele nare bijwerkingen van de ingezette medicatie zoals statines. ( Zie website Lareb en bijsluiter voor bijwerkingen) zoals, vermoeidheid, hoofdpijn etc.

Samen kijken wij, welke aanpak noodzakelijk is om minder klachten te hebben met of zonder medicatie.

ch4